Echtscheiding en financiën

Je leest het wel eens in de krant: Platzak na winnen van groot geldbedrag. Het lijkt erop dat mensen in dergelijke gevallen in eerste instantie door het dolle heen zijn, maar al snel van een koude kermis thuis komen. Ze zijn het niet gewend en hun omgeving ook niet. Wat je ziet is dat deze mensen gaan scheiden nu het financieel mogelijk is. De postcodeloterij keert uit en de halve straat ligt zeg maar binnen een half jaar in scheiding.

Ik maak het in mijn werk als scheidingsmediator niet veel mee, dat mensen scheiden als het financieel mogelijk wordt. Tegenwoordig hebben veel van mijn cliënten de middelen juist helemaal niet. Voor 9 van de 10 koppels vraag ik een toevoeging aan omdat ze de scheiding niet kunnen betalen. Door deze subsidie hoeven partijen voor Mediation alleen een eigen bijdrage te betalen.

Snel ter zake

Laatst nog. Een koppel met 2 kinderen, 12 jaar samen. De koek is op, vertelt meneer. Het houden van mist. Het speelt al langer en ze willen allebei niet meer. Ze zijn allebei ontdaan. Vooral voor de kinderen vinden ze het vreselijk. Voor zichzelf willen ze maar snel “zaken doen”. Er vanaf zijn. Duidelijkheid creëren. De onzekere situatie waar partijen in belanden maakt dat ze vaak snel ter zake willen komen.

Eerst de kinderen

Nadat we over de aanleiding hebben gesproken, geef ik ze zoveel mogelijk duidelijkheid. Over het proces, de kosten, de procedure, mijn werkwijze en over de verwachtingen. Daarna gaan we aan de slag. Doorgaans beginnen we met de kinderen. Het zogeheten ouderschapsplan wordt vormgegeven. Ik vertegenwoordig de belangen van de partij die niet aan tafel zit. Partijen spreken een bezoekregeling af en maken afspraken over vakanties, verjaardagen, ouderavonden etc. etc. Aan het einde van de sessie vertel ik ze wat de onderwerpen voor de volgende keer zullen zijn en wat ze kunnen voorbereiden.

Kredieten

Gister had ik het vervolggesprek met dit koppel. We maken inzichtelijk wat er verdeeld dient te worden. Ook bij dit echtpaar staat het huis zoals dat heet onder water. Gelukkig hebben ze Nationale Hypotheek Garantie die hopelijk de schuld van toch wel €50.000 op zich gaat nemen. Helaas blijft het hier niet bij. Er is nog een schuld, partijen kijken elkaar aan. Een krediet van iets van €31.000. Hierop wordt nauwelijks afgelost. Ik noteer alles voor het convenant. Mevrouw krijgt de auto van €7000 en meneer de auto van €4000. Ze gaan een lijstje maken om de inboedel te verdelen. De pensioenen worden verdeeld. Erfenissen en schenkingen zijn niet aan de orde geweest in de huwelijkse periode. De bankrekeningen hebben geen noemenswaardig saldo, de meeste rekeningen staan zelfs wat negatief. Nadat we de meeste punten hebben besproken, vraag ik of er nog dingen zijn die verdeeld dienen te worden. Wellicht een caravan? Een vouwwagen misschien? Een bankrekening in Zwitserland? Een vakantiehuisje? Nee, dat is er allemaal niet. Nog wel een krediet bij Wehkamp, vertelt mevrouw aarzelend. Maar, die zal ik op me nemen want daar weet jij niets van af, zegt ze tegen haar man. Uit ervaring weet ik dat dit dan meestal niet om €200 gaat. Nee €5000, zegt mevrouw. Besteed aan een computer voor de kinderen en kleding en zo.

Teveel of te weinig geld

Hoewel het misschien extreem lijkt, een dergelijke situatie is tegenwoordig geen uitzondering. Teveel geld ineens kan debet zijn aan een scheiding. Soms maakt geld de lang gewenste scheiding mogelijk. Echter ook zonder geld gaan mensen scheiden. Of is het tekort aan geld misschien wel mede de oorzaak en draagt dit heikele punt bij aan de spanning in huis?