Echtscheidingsconvenant

Hebben u en uw partner besloten om te gaan scheiden? Dan moeten er afspraken gemaakt worden over onder andere de inboedel, het huis en de kinderen. Als u het hier samen over eens bent, dan worden deze afspraken vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. U komt er samen goed en snel uit, door in gesprek te gaan met mediator, Esther Dekker. Vraag een gratis en vrijblijvend intakegesprek aan om te bepalen of mediation iets voor u is.

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Bij een echtscheiding moeten afspraken gemaakt worden over de verdeling van de zaken die u samen had tijdens uw huwelijk. Denk hierbij aan het huis, de inboedel en eventueel spaargeld. Daarnaast moeten er ook afspraken worden gemaakt over waar u misschien (nog) recht op heeft. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om alimentatie en pensioen. Al deze afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.

Als u samen kinderen heeft, dan worden de afspraken over de opvoeding en de zorg voor de kinderen vastgelegd in een ouderschapsplan. Het ouderschapsplan wordt opgenomen in het echtscheidingsconvenant.

Waarom een mediator?

De meeste mensen die gaan scheiden vinden het lastig om er samen uit te komen. Zaken die u eerst samen had, blijken op dat moment lastig te verdelen. Een mediator helpt u in dat geval om samen afspraken te maken. Zij is daarbij onpartijdig en gaat voor een situatie waar u zich allebei in kunt vinden. De mediator zorgt ervoor dat u niet tegen elkaar strijdt, maar met elkaar onderhandelt over de afspraken.

Voordeel ten opzichte van een advocaat

Wanneer u allebei een eigen advocaat inschakelt, gaat iedere advocaat doorgaans voor de maximale winst van zijn of haar cliënt. Het risico daarvan is dat er dan door de rechter afspraken worden opgelegd waar u helemaal niet achter staat. Het is bovendien veel duurder om ieder een advocaat in te schakelen ten opzichte van samen in gesprek gaan met een mediator.

Indienen van de echtscheidingsconvenant

Als u het samen eens bent over de afspraken die zijn vastgelegd in de echtscheidingsconvenant, dan kan deze aan de rechter voorgelegd worden. Zodra de rechter dit convenant heeft goedgekeurd, zijn de afspraken die erin staan bindend. Het indienen van het echtscheidingsconvenant moet wel door een advocaat gebeuren. Esther Dekker begeleidt het hele traject, u hoeft zelf bijvoorbeeld niet naar de advocaat of rechtbank. Maar als u er al helemaal samen bent uitgekomen, is het indienen slechts een formaliteit.

Aan de slag met een mediator?

Heeft u besloten om te gaan scheiden? Wacht dan niet te lang om mediator Esther Dekker in te schakelen. Dan kunt u zo snel mogelijk aan de slag met het vormgeven van uw (echt)scheiding. Vanuit Amsterdam helpt zij u graag om er samen goed uit te komen.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem telefonisch contact met ons op, stuur een mail of vul het contactformulier in op onze website.

T 06 41 38 55 59

info@estherdekker.com