Hoe ga je om met verlies in Corona tijd? Tips.

Vandaag is het 5 mei en zitten we midden in de Corona crisis.  Voor veel mensen gaat deze dag over vrijheid en deze periode over verlies. Verlies van een dierbare in de oorlog of verlies van een naaste door Corona.  Naast het verlies van een familielid of vriend, is er op dit moment veel meer verlies. De een verliest zijn baan, de ander zijn zekerheid of droom en weer een ander mist het contact of zich verbonden voelen of het gevoel van vrijheid. Hoe gaan we hiermee om en wat werkt het beste?

Strategieën

Ik zie in de praktijk dat er allerlei manieren zijn om met verlies om te gaan. Sommige mensen ervaren stress en vluchten in gedachten of kijken weg. Anderen doen er alles aan om het gevoel van boosheid, stress, angst te vermijden en reageren dit bijvoorbeeld af op een ander in de supermarkt of elders. Zo schreeuwde er laatst een fietser tegen ons: keep your f..cking distance!. Ik snapte de man zijn angst en zijn gedrag.  Of je nu vlucht, vermijd, ontkent of bevriest, al deze strategieën zijn heel begrijpelijk maar op de langere termijn weinig functioneel. In mijn werk heb ik contact met allerlei ondernemers. Een horeca ondernemer lijkt te bevriezen door de angst (zijn droom te verliezen). Sommige ondernemers worden creatief. Sommige ondernemers worden boos. Maar in mijn werk komen mensen ook vaak voor een oplossing. En begrijp me goed, ik kan het niet oplossen maar ik deel graag wel wat tips.

Controle

Mijn favoriete strategie was altijd het zoeken van ‘controle’ om stress te vermijden. Controle is een overlevingsmechanisme. Ik zie dat deze strategie zich weer aandient en merk dat ik hier best iets van vind. Op dit moment heb ik namelijk helemaal geen reden om me zorgen te maken. Ik heb recent geen dierbaren verloren en ik heb, ondanks dat ik ZZP’er ben, geen financiële zorgen omdat ik o.a. mijn werk nog kan doen. Ik vind hier ook wat van omdat ik toch beter zou moeten weten, vind ik. Ik zie mezelf met de hand op de knip en denk; ik doe dit ook! Ik realiseer me dat ik dit overlevingsmechanisme heb aangeleerd toen ik jong mijn moeder verloor aan kanker en het kwam terug toen ik zelf kanker kreeg en nu dus weer. Ik realiseer me ook dat het anders kan en dat groeien een golfbeweging is. Dus, hoe kan je met deze collectieve angst omgaan?

Stap 1

Allereerst is het handig, wat mij betreft essentieel, de emotie te herkennen en erkennen. Je kunt niet creatief worden als je boosheid of frustratie ervoor zit. Dus; ga rouwen om wat er niet meer is. Wordt boos (op een boksbal) en voel wat je voelt.

Stap 2

Vervolgens is het raadzaam om na te denken over je behoefte die nu niet wordt vervuld. Veel mensen hebben nu behoefte aan perspectief, aan duidelijkheid, aan overleven, gezondheid en veiligheid. Wat speelt er bij jou? Ik merk dat er veel angst is. Ruimte geven aan de emotie en de onderliggende onvervulde behoefte en accepteren dat het is zoals het is, is naar mijn mening het beste.

Stap 3

Na het doorleven van de emotie en behoefte en het rouwen, kan er ruimte ontstaan voor acceptatie en creativiteit. Dan kun je gaan nadenken over wat er nog wel kan en hoe de onvervulde behoefte misschien op een andere manier vervuld kan worden. Er staan op social media tal van voorbeelden van ondernemers die in kansen denken, hoe moeilijk ook als je (nog) niet weet waar je aan toe bent. Denk na over wat er wel kan. Hoe kun je omgaan met de nieuwe werkelijkheid? Wat heb je hiervoor nodig? Als je je emotie hebt doorleefd, kun je ervaren dat je een keus hebt in hoe je met het verlies wil omgaan. En dat er weer vertrouwen kan zijn in plaats van angst. Ik geloof in positief denken, dat je een keuze hebt en in gedachtekracht zonder de emotie te bagatelliseren.

Darwin zei ooit: het zijn niet de sterksten of de slimsten die overleven maar degenen die tegen verandering kunnen. En dat deel ik. Veerkracht en frustratietolerantie ervaar ik als belangrijke skills. Vooral nu. En dat valt, wat mij betreft, prima te leren.

Wil je meer weten of eens vrijblijvend sparren? Neem dan contact op met mij op info@estherdekker.com