Steeds meer bonje met de buren

Op zaterdag 21 september vond de nationale Burendag plaats. Dit landelijke evenement heeft als doel buren dichter bij elkaar te brengen. Maar niet letterlijk dan. Want juist de nabijheid van buren maakt dat er vaak bonje is.

Op deze vierde zaterdag van september worden er allerlei activiteiten georganiseerd om de buurt leuker, socialer en veiliger te maken. Er is zelfs subsidie mogelijk voor die gezellige barbecue, de voetbalwedstrijd tussen de kinderen en de vaders, om de bloembakken eens goed onder handen te nemen of om de speeltuin op te knappen. Als mediator geloof ik best dat dit fenomeen kan werken en hoop ook dat mensen er massaal op zijn uitgetrokken om die norse buurman gewoon eens een hand te geven.

Want bonje met de buren neemt toe en kan het leefgenot erg aantasten. Het is meestal ontstaan door iets kleins. Je komt terug van vakantie en er staat ineens een nieuwe schutting. En staat die wel precies in het midden? Maar belangrijker nog; eigenlijk is er niets mis met de schutting, maar mevrouw had natuurlijk wel even willen overleggen en gehoord willen worden. Want zoiets doe je toch niet?

Of de burenruzie wordt veroorzaakt doordat veel mensen hutje mutje wonen. Buren aan weerszijden, boven je, onder je. En dat in een slecht geïsoleerd appartement. Het bovenbuurmeisje dat een ander ritme heeft en vaak midden in de nacht thuiskomt en dan de buitendeur hard dichtgooit. En dan ook nog even gezellig een muziekje aan zet. Je leeft dan als het ware twee ritmes en dat gaat irriteren. Dus gaat ’s morgens ook maar eens de muziek aan. Misschien gaat ze het dan beseffen? Maar nee, boven liggen ze nog in coma. Een andere troef dient gespeeld te worden. Helaas wordt communicatie makkelijk ruzie.

En dan komt de rijdende rechter om de hoek of de buurbemiddelaar. Maar beter voorkom je dit mijns inziens. Nodig die buren eens uit voor een kopje koffie. Wat maakt het uit. Want een goeie buur is toch wat waard, zo blijkt dan des te meer.