Denk niet te snel aan scheiden

Dagelijks hoor ik allerlei redenen waarom mensen uit elkaar gaan. Van ‘we zijn uit elkaar gegroeid’, ‘ik hou niet meer van hem/ haar’ tot ‘er is een ander in het spel’ of ‘we maken alleen maar ruzie’.

Je leest nooit iets over echtparen die bij elkaar blijven terwijl iedereen zich afvraagt waarom ze er geen punt achter zetten. Maar zoiets zeg je niet zo snel.

Wat maakt dat sommige mensen juist niet scheiden? Een aantal scenario’s:

  • Je hebt het goed voor elkaar met een mooi huis in een fijne buurt. De kinderen zijn gelukkig en er staan twee auto’s voor de deur. De materie en de status zijn er. Een scheiding maakt een einde aan dit zorgvuldig opgebouwde plaatje.
  • Er zijn veel schulden, heel veel schulden. Daarnaast heeft het huis een onderwaarde. Nu kom je al niet rond, laat staan met twee huizen. Financieel gezien is het gewoon geen optie om te scheiden.
  • Je kunt niet zonder hem/ haar. Je bent al zo lang bij elkaar en een leven zonder de ander is gewoon ondenkbaar. Dit is de zogeheten emotionele afhankelijkheid.
  • Ook al is het crisis, dat is nog altijd beter dan het alternatief. Het alternatief, de onzekerheid, wordt koste wat het kost vermeden.
  • Hoop kan ook een drijfveer zijn om in een slechte relatie te blijven. Hoop dat hij gaat veranderen. Of hoop dat het weer wordt als toen.

Daarnaast kun je nog denken aan redenen zoals ‘we blijven bij elkaar voor de kinderen’, of vanwege culturele of godsdienstige redenen. Of een combinatie van twee of meer van bovenstaande redenen. 

Herken je iets in bovengenoemde redenen? Meld je dan vooral niet voor een echtscheiding maar ga aan de slag met je huwelijk! Want verandering begint bij bewustwording. Begrijp me goed, ik leef van onder andere scheidingen maar als het niet echt nodig is, doe ik het liever niet.