Vertrouwenspersoon en klachtenfunctionaris

Wilt u focussen op preventie en bijvoorbeeld ziekteverzuim terugdringen? Huur mij in als vertrouwenspersoon (of klachtenfunctionaris). 

Vanuit de Arbowet bent u als werkgever verplicht om aandacht te besteden aan pesten, seksuele intimidatie, discriminatie, geweld en agressie op de werkvloer (psychosociale arbeidsbelasting genoemd).

Als een medewerker (melder) te maken krijgt met dergelijk gedrag, is het belangrijk om het gesprek aan te gaan met die collega. Maar dat is niet altijd eenvoudig. In deze gevallen is het zinvol dat een melder naar een extern (& toegankelijk) vertrouwenspersoon kan. Ik bied in deze hoedanigheid een luisterend oor en probeer te achterhalen waar het werkelijk om gaat. Iemand kan zich vernederd voelen en bijvoorbeeld erg boos zijn. Dit komt het werkplezier maar ook de output niet ten goede! Ik zet me in om escalatie in de vorm van een conflict maar ook in de vorm van bijvoorbeeld ziekteverzuim of zelfs ontslag te voorkomen!

Naast het empathisch luisteren en de emotie de ruimte te geven, bespreek ik met de melder wat hij of zij nodig heeft om verder te gaan. Soms verwijs ik door naar een instantie, de bedrijfsarts of bijvoorbeeld een klachtencommissie. In veel gevallen zijn een paar gesprekken met mij voldoende om weer met volle moed aan het werk te gaan. Soms vindt door mijn toedoen alsnog het gesprek met die andere collega plaats waardoor er daarna weer toekomstgericht gewerkt kan worden.

Wat doe ik als vertrouwenspersoon:

  • ik hoor de melder in zijn emotie en behoefte
  • ik kijk met de melder naar een oplossing en wat hiervoor nodig is en geef hierin advies
  • eventueel verwijs ik door
  • indien nodig sta ik een melder bij met het indienen van een klacht
  • ik registreer en rapporteer aan de directie en geef advies over het beleid

Voordelen van een vertrouwenspersoon:

Het inzetten van mij, Esther Dekker, als vakkundig, prettig, daadkrachtig en toegankelijk vertrouwenspersoon biedt veel voordelen:

  • minder gedoe op de werkvloer
  • meer werkplezier & hogere productiviteit
  • minder uitval en uitstroom
  • minder ziekteverzuim
  • mogelijk minder 2e spoortrajecten en minder mediators, coaches en advocaten nodig 

Traject

Graag maak ik een afspraak met u om te kijken wat ik kan betekenen in het kader van ‘preventie’. Doorgaans heb ik maar 1 of enkele gesprekken met de melder en zijn het geen ‘trajecten’. 

Afspraak maken

Een afspraak in de regio Noord-Holland kan doorgaans op korte termijn. Ik ben niet gebonden aan kantoortijden of aan een specifiek adres.

Kosten

Het tarief is in overleg en is inclusief de registratie en managementrapportage.

Benieuwd wat ik voor u kan betekenen als vertrouwenspersoon of klachtenfunctionaris? Neem contact met mij op en vraag naar de mogelijkheden. 

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u graag een afspraak maken? Neem telefonisch contact met ons op, stuur een mail of vul het contactformulier in op onze website.

T 06 41 38 55 59

info@estherdekker.com