Weglopen om punt te maken: ‘Het kan krachtig zijn’

Weglopen als iets je te ver gaat: minister Sigrid Kaag van Financiën deed dat gisteren tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Thierry Baudet van Forum voor Democratie beschuldigde de minister ervan te zijn opgeleid op een spionnencollege. Kaag hoorde het even aan, trok haar conclusie en vertrok uit de Kamer. Het voltallige kabinet steunde haar en volgde. “Je moet het niet te vaak doen.”

Soms loopt een discussie of gesprek zo uit de hand dat een van beide partijen vertrekt. Thierry Baudet deed het zelf onlangs nog aan tafel bij Jinek. Na een column van Martijn Koning liep Baudet boos weg. Volgens mediator Esther Dekker is dat soms ook de beste optie.

“Soms lopen in een discussie de emoties zo hoog op dat het beter is jezelf even te verwijderen uit de situatie om even af te koelen”, zegt ze tegen Editie NL. “Zo voorkom je dat je uit emotie gaat reageren.” Dit is vooral goed voor mensen die bijvoorbeeld ruzie hebben in de relationele sfeer of in echtscheiding liggen. “Anders kan je misschien dingen zeggen die jouw relatie nog meer kapot maken of waar je achteraf spijt van krijgt.”

Weglopen in de politiek:

Kaag is niet de eerste politicus die een statement maakt door een collega de rug toe te keren. Sylvana Simons van BIJ1 liep vorig jaar weg tijdens een discussie met Ferd Grapperhaus over racisme binnen de NCTV. Hugo de Jonge keerde Thierry Baudet vorig jaar letterlijk de rug toe toen hij tijdens de Algemene Beschouwingen de bestrijding van de coronacrisis met de holocaust vergeleek.

In het geval van Kaag denkt Dekker dat zij eerder wegliep om een statement te maken dan om emoties te onderdrukken. “Ze gaf duidelijk aan dat dit haar grens was en dat ze niet van plan was het verhaal van Baudet verder aan te horen.”

“In de politiek is het vaak niet ter bescherming van jezelf maar meer om een punt te maken”, gaat ze verder. “Het kan heel krachtig, maar ze kan het ook om de aandacht doen. We hebben het er nu ook weer over. Al moet je het niet te vaak doen want dan verliest het zijn kracht.”

Bron: RTL Nieuws (https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5334960/weglopen-uit-gesprek-kaag-baudet-kabinet)