Scheiden in Corona-tijd? Een aantal belangrijke aandachtspunten.

Volgens de media zal de extra spanning thuis ervoor zorgen dat er meer scheidingen volgen. Het thuiswerken gecombineerd met de zorg voor kinderen is voor menigeen een uitdaging. Daarnaast zijn er zorgen over het inkomen of de omzet. Er worden vraagtekens gezet bij het huwelijk. Maar, vragen mensen mij, hoe moet dat dan, scheiden in zo’n stressvolle periode?

In de vorige crisis begeleidde ik ook al veel echtscheidingen. Toen was de grootste uitdaging: de woning. Veel woningen stonden ‘onder water’. Toch gingen mijn cliënten ervoor want bij elkaar blijven was vaak geen beter alternatief. Dus werden er creatieve constructies bedacht. Soms werd zelfs het pensioen ingezet om de woning maar te kunnen overnemen. De cliënten die met een restschuld achterbleven, slaagden er later meestal wel in om deze te herfinancieren.

Deze crisis wordt anders ervaren. Deze periode brengt op allerlei fronten onzekerheden met zich mee. Mijn cliënten weten vooral niet waar ze aan toe zijn en vragen zich het volgende af. Is er wel ruimte voor mijn scheiding? Is dit wel het moment voor een scheiding? Dien ik mijn twijfels misschien even te parkeren?
Heb je het gevoel dat je de mogelijkheden wilt onderzoeken om op een respectvolle wijze uit elkaar te gaan? Dan deel ik hieronder belangrijke aandachtspunten.

In eerste instantie praten we doorgaans over of scheiden de enige oplossing is. Angst is nooit de beste raadgever. Stel je eens voor dat jij en je partner je gewone leven hervatten, zou dat je beslissing beïnvloeden? Mogelijk is relatie-coaching al een onderwerp van gesprek geweest?

De financiën is een belangrijk aandachtspunt.
Cliënten vragen zich af: onze situatie is zo onzeker op financieel gebied, hoe kunnen we dan toch scheiden en goede afspraken maken? De belangrijkste punten vermeld ik hieronder.
- de kosten van de scheiding zelf worden op dit moment als gevolg van Covid-19 in meer gevallen gesubsidieerd. Er zijn nu meer mogelijkheden voor subsidie voor zowel de mediation-, als de advocaat- als de rechtbankkosten. Informeer bij je mediator naar de mogelijkheden.
- alimentatie: de behoefte wordt bepaald op basis van de levensstandaard tijdens het huwelijk. Is het inkomen of de omzet echter gewijzigd of onzeker, dan kan daar bij het bepalen van de draagkracht (wie hoeveel betaalt) rekening mee worden gehouden. In mediation kun je allerlei afspraken maken. Er kunnen scenario’s uitgewerkt worden of er kan afgesproken worden om de berekening up tot date te maken als de situatie verandert. We gaan gezamenlijk op zoek naar oplossingen die voor beide partijen acceptabel zijn. 
- woning: in zijn algemeen zijn er 3 oplossingen. Het woning wordt overgenomen door 1 van de partners, de woning wordt verkocht aan een derde of de woning blijft tijdelijk onverdeeld. Fiscaal kan dit laatste maximaal 2 jaar.
Meestal wordt er voor de eerste optie gekozen. Dat betekent dat 1 van de partners een nieuwe woning zoekt en de ander de huidige woning overneemt. De uitdaging hierbij is de financiering. Op dit moment worden er nog hypotheekoffertes verstrekt op basis van de omzet van 2017-2019 maar er wordt al naar 2020 gekeken. Een voorbeeld uit de praktijk: een cliënt van mij in de toeristische branche krijgt een hypotheek op basis van de afgelopen 3 jaren. Maar hij heeft de verplichting om 25.000 euro te reserveren mocht de omzet tegenvallen. Check voor details je hypotheekadviseur.

Een belangrijk aandachtspunt is: de kinderen.
Cliënten vragen zich af: hoe kunnen we scheiden als we nog niet eens weten wie waar gaat wonen en of co-ouderschap wel een optie is?
Een scheiding is een traject. In het begin zijn er nog allerlei onduidelijkheden maar in de loop van de tijd zal je merken dat er antwoorden komen op de vragen die je hebt. Indien nodig, nemen we een pauze in het traject om dingen duidelijk te krijgen.

Denk je dat scheiden een serieuze optie is maar heb je nog allerlei vragen, dan kun je bij Esther Dekker Mediator & Coach altijd een kosteloos intakegesprek plannen. En daarna gaat het stap voor stap en wordt het een traject wat past bij jullie behoefte en tempo. Ik werk tijdens deze Corona periode gewoon door, hou afstand, plan wat meer pauzes in en zorg voor schone ruimtes etc.

Ten slotte nog wat praktische aandachtspunten. Nu de kinderen weer (grotendeels) naar school gaan, is een fysieke afspraak maken weer wat makkelijker. Ik ben beschikbaar voor, tijdens en na schooltijd. Soms maak ik ook afspraken in de avonduren. Doorgaans spreek ik af in het Centrum van Amsterdam (Kromme Waal 9) of in Landsmeer (Dorpstraat 42). Wat jullie het beste uitkomt!
 Wil je meer informatie? Neem dan contact op via www.estherdekker.com