Zo houd je het gezellig tijdens kerst als je familie anders denkt dan jij

Helaas is het deze kerst niet bij iedere familie gezellig aan tafel. Dat is lastig. Want wat moet je doen als je ouders compleet andere opvattingen hebben, je broertje totaal anders heeft gestemd bij de verkiezingen of je je mond maar wijselijk dichthoudt elke keer als je tante of oom aan het woord is? “Mensen bedoelen het vaak niet lelijk.”

Voor Luna (22) is het een herkenbaar probleem. “Ik moet mijn ouders iedere keer weer uitleggen dat ik niet hetero ben, dat zo lang studeren wél mijn bedoeling is, dat ik niet achter de extreemrechtse facebooktokkies sta die mijn ma vriendinnen noemt, dat ik geen vlees eet en dat ik nog steeds niet naar koophuizen aan het kijken ben. Kortom: het worden lange dagen.”

Waarom is het ook zo lastig als je familieleden ergens anders over denken? “Je maakt over het algemeen het meest ruzie met die mensen met wie je het meest close bent: je partner, je familie, je vrienden”, vertelt coach en mediator Esther Dekker. “Die krijgen de meeste klappen, omdat zij er ook het meest toe doen. Als een vreemdeling iets geks roept op straat, kan je dat veel makkelijker naast je neerleggen.”

‘Praat over je behoeften eronder’

Als je familie dan vervolgens dingen roept bij het kerstdiner die tegen jouw overtuigingen ingaan, is dat lastig te negeren. Dekker: “Het is mens eigen om te willen reageren op iets waar je het niet mee eens bent. Wie zwijgt, stemt tenslotte toe. Je wil graag iets terugzeggen als je het er niet mee eens bent. Daar kom je alleen niet uit. Je krijgt alleen maar extremere standpunten die over de tafel heen en weer gaan. Dat verbindt niet, juist het tegenovergestelde. In de politiek komen ze er al niet uit, aan tafel bij het kerstdiner helemaal niet.”

“Wat wel werkt, maar dat kunnen veel mensen niet, is dat je praat over de behoeften eronder”, vertelt de coach en mediator. “Dat je zegt: ik maak me zorgen dat er zoveel woningnood is, dat mensen op straat moeten slapen, dat het slechter gaat met het milieu. Dat is een heel ander gesprek dan: ‘ik vind dit’ of ‘jij moet dat’. Als je het gesprek daarover kan voeren, kun je beter snappen wat de ander bedoelt en waarom die een bepaalde keuze maakt. Je kan heel hard en oordelend iets zeggen, maar dat helpt niet. Dat creëert alleen maar afstand tot mensen. Dat is alleen niet iets wat we hebben geleerd.”

Wat kan je doen?

Maar wat moet je dan doen als het telkens niet lukt dieper over je meningen te praten en je opziet tegen de feestdagen? “Een goede optie is om afspraken te maken voordat je elkaar ziet”, vertelt Dekker. “Als je zegt: joh, ik weet dat we het niet eens zijn over de politiek of verschillend hebben gestemd. Ik maak me zorgen over hoe het kerstdiner gaat worden, want ik wil het gezellig hebben. Kunnen we afspreken het er niet over te hebben? Dat zou een idee zijn.”

Alsnog kunnen mensen dan een keer iets zeggen wat vervelend voor je is. “Maak er dan geen onnodige energie aan vuil”, geeft Luna als tip. “Maken ze een vervelende opmerking? Gewoon negeren. Dan ben je maar ongezellig in hun ogen.”
“Je kan je inderdaad vooraf voornemen om het te negeren”, vertelt Dekker. “Dingen die je negeert komen alleen altijd terug. In plaats van negeren kan je ook zeggen: ik heb je gehoord, maar vanwege de sfeer kies ik ervoor om niet te reageren.”

‘Het is vaak onmacht’

Met tegenzin naar het kerstdiner gaan is vervelend, maar “familie is ook niet alles”, benadrukt Luna. “Ga het met vrienden vieren. Ik ontkom er niet aan om met mijn ouders kerst te vieren, maar gelukkig is dat één dagje en in een restaurant. Tot echte ruzies zal het daar niet komen. De rest van familie bezoek ik niet, maar ik ga wel naar meerdere kerstfeestjes bij vrienden.”

Dekker adviseert om wel gewoon te gaan, ook al zie je er tegenop. “Probeer er het beste van te maken en wees niet te hard voor je ouders of familie. Het is vaak onmacht. Wees ook niet te hard voor jezelf, ook al krijg je een lastige uitspraak naar je hoofd. Mensen bedoelen het vaak niet lelijk of onaardig.”

Bron: Studenten.com